5 redenen waarom licentiebeheer uit te besteden

Door VindICTbedrijf.nl - Geplaatst op 3 maart 2017
5 redenen waarom licentiebeheer uit te besteden

Weet jij of je ‘compliant’ bent op het gebied van software licenties? Of de software die je gebruikt netjes gelicenseerd is? Je gebruikt software en voor het gebruik moet je betalen, althans voor de meeste software is dit het geval. Veel bedrijven zijn zich er meestal niet van bewust dat ze software illegaal gebruiken. Niet zo gek overigens want deze materie is best complex. Illegaal gebruik ontstaat meestal door een gebrek aan expertise en een gebrek aan aandacht hiervoor. En door veranderingen in de loop van de jaren van je ICT-infrastructuur (fusies een of overstap naar de cloud) is het overzicht kwijt. Want een goed licentiebeheer vereist een gestructureerde administratie. Je kan er als organisatie voor kiezen om licentiebeheer zelf uit te voeren. Wij geven hier 5 redenen waarom licentiebeheer uitbesteden loont.

Wat is een software licentie eigenlijk?

Een softwarelicentie is een ‘vergunning’ om een computerprogramma van iemand anders te gebruiken (bron: wikipedia). Er zijn veel verschillende licentievormen. Vaak zie je dat iedere Software oplossing zijn eigen licentievorm heeft. Dit kan zijn een licentie per gebruiker of per server, maar zo zijn er nog meer mogelijkheden. Recht op het gebruik van bepaalde software is wat je krijgt als je een licentie aanschaft, het wordt niet je eigendom.

Waarom is het van belang je licentiebeheer op orde te hebben?

De Business Software Alliance (BSA) is de organisatie die structureel onderzoek doet bij bedrijven of er op een rechtmatige manier gebruik wordt gemaakt van Software. Je hebt vast weleens een brief gehad van deze organisatie  met een aankondiging dat ze ook bij jou langs zullen (kunnen) komen. uit onderzoek van de BSA is naar voren gekomen dat slechts 14% van de bedrijven een accuraat beeld heeft van hun licentie huishouding. Even voor de goede orde, heb je de zaken niet op orde dan kun je een boete riskeren.

5 redenen om licentiebeheer uit te besteden:

  1. Er zijn veel verschillende software aanbieders, allemaal met hun eigen licentievormen. Waarbij de licentievormen ook regelmatig veranderen. Richt jij je als ondernemer op je corebusiness en laat een licentie expert je dit uit handen nemen.
  2. Naast het gebrek aan kennis, aandacht en expertise loop je ook nog het gevaar niet het maximale rendement uit je licenties te behalen. Je hebt vaak recht op trainingsmateriaal en recht op privé gebruik van licenties, dit gaat meestal gepaard met ‘Software Assurance’.
  3. Er zijn goede licentiebeheer tools op de markt om zelf je licenties te beheren. Echter een goede implementatie van deze tools zijn kostbaar in prijs en in tijd.
  4. Licentiebeheer met een aangekochte tool in eigen beheer runnen, loopt veelal op een fiasco uit door wederom een gebrek aan kennis.
  5. Het goed archiveren van aangekochte licenties, is ook nog van groot belang. Wat moet je nu precies archiveren? En hoe doe je dat? Doordat het niet goed gearchiveerd wordt loop je alsnog het risico niet ‘compliant’ te zijn.

Licentie beheer uitbesteden

Het komt er op neer dat het in eigen beheer nemen van licentiebeheer geld en veel tijd kost. Met het risico dat je het bijna niet goed kan doen. Het loont dus echt de moeite om dit uit te besteden aan bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Vind jij het belangrijk dat jouw organisatie op een legale manier gebruik maakt van software? En vind jij het nog belangrijker dat er op een (kosten) efficiënte manier omgegaan wordt met Software licenties? Plaats dan gratis je opdracht op VindICTbedrijf.nl en wij zorgen dat de beste ICT-bedrijven op dit gebied contact met je opnemen voor het maken van een afspraak of zelfs al een offerte kunnen aanbieden.

Terug naar overzicht

Kies je categorie en vul je postcode in om een ICT-bedrijf te vinden

Particulier
Zakelijk
Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking

VindICTbedrijf.nl is een mooie tool voor onze sales om in contact te komen met potentiële klanten.

Aumatics B.V.

  • Ed van Puffelen
  • Directeur

Hoe werkt het?

Kies en vergelijk ICT-bedrijven

Kies en vergelijk

Kies en vergelijk de 3 beste ICT-bedrijven op basis van reviews, specialisaties, partnerstatussen en ISO-certificeringen.

Plaats je ICT-opdracht

Vraag offertes aan

Vraag tot maximaal 3 offertes aan in een paar eenvoudige stappen. Alle grote en kleine ICT-opdrachten kunnen geplaatst worden.

partners-respond

ICT-bedrijven reageren

Maximaal drie ICT-bedrijven reageren binnen 48 uur na het plaatsen van je ICT-opdracht om een offerte te maken.

Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking
675
ICT-bedrijven
169
Reviews
9256
Opdrachten