Cloud diensten: IaaS, PaaS en SaaS

Door VindICTbedrijf.nl - Geplaatst op 19 september 2017
Cloud diensten: IaaS, PaaS en SaaS

De Cloud wordt steeds meer geaccepteerd. De spits is eraf en inmiddels kan geen enkele onderneming om het begrip heen. Voorheen werden de veiligheid van gegevens en bestanden in de Cloud in twijfel getrokken, maar tegenwoordig zijn we ons ervan bewust dat de Cloud juist beter beveiligd is dan de dataservers in eigen beheer. Bij het vervangen van de bestaande ICT-infrastructuur wordt er steeds vaker naar oplossingen gekeken in de vorm van Cloud diensten. IaaS, PaaS en SaaS zijn begrippen die je wellicht vaker bent tegen gekomen wanneer je op zoek bent naar ICT-oplossingen voor de nabije toekomst. Het zijn allemaal Cloud diensten die mogelijk een goed alternatief vormen voor het aanschaffen en onderhouden van hardware in eigen beheer. Uiteraard kies je zelf voor wat je uit handen geeft.

Infrastructure as a Service: IaaS

We kunnen de drie Cloud diensten het best uitleggen aan de hand van een piramide. IaaS is de basis van de piramide. Hierbij maakt de onderneming gebruik van de hardware en dataverbindingen van de provider. Je hebt geen zorgen over de aanschaf en  het onderhoud van de servers en datalijnen. Dit komt namelijk voor rekening van de leverancier. De servers staan dan ook daadwerkelijk op locatie bij deze leverancier.

Er zijn verschillende vormen van Infrastructure as a Service. Een algemeen onderscheid kan gemaakt worden tussen public cloud, private en hybrid Cloud. Er wordt van public Cloud gesproken als de servers waarop jouw software-applicaties staan wordt gedeeld met andere gebruikers. Je huurt als het ware een softwarematig afgeschermd stukje van een server.

Heeft de onderneming echter een eigen server gehuurd, dan is er sprake van private of dedicated cloud. Met een private cloud houd je volledige controle over zaken als bijvoorbeeld de keuze van het besturingssysteem. Voor (middel)grote ondernemingen is dit zeker het overwegen waard. De hybrid Cloud is – zoals het woord al aangeeft – een mix van de private en public variant.

Platform as a Service: PaaS

Zet je een stapje hogerop in de piramide der Cloud diensten, kom je uit bij PaaS. Je maakt niet alleen gebruik van de hardware en dataverbindingen van de provider, maar je geeft ook het beheer van het platform in handen van de leverancier. De provider bepaalt de keuze van het besturingssysteem waarop jouw applicaties functioneren. Onderhoud en updates van de besturingssoftware komen voor rekening van de leverancier.

Het platform waarop de software functioneert is vooral van belang voor software-ontwikkelaars en programmeurs. Let op dat software-applicaties die op platform A zijn ontwikkeld, mogelijk niet functioneren op platform B wanneer deze andere standaarden gebruikt. Bij de keuze voor een platform van een bepaalde leverancier ben je dus voor langere tijd aan dit platform gebonden.

Software as a Service: SaaS

Aan de top van de piramide vind je de Cloud dienst SaaS: de software-applicaties. Hier wordt al veel gebruik van gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan applicaties zoals Gmail en Office 365. Het gebruik van software-applicaties in de Cloud heeft een aantal belangrijke voordelen, zoals de toegankelijkheid ervan. Met een internetverbinding heb je altijd en overal toegang tot jouw gegevens. Ook hoef je je geen zorgen te maken over updates en upgrades van de software: dit wordt door de leverancier verzorgd.

Het beheer en onderhoud van de software-applicaties aan de leverancier uit te besteden is vooral voor kleinere ondernemingen een aantrekkelijke oplossing. De ICT-afdeling krijgt een meer ondersteunende taak in plaats van uitvoerende. De bedrijfsleiding wordt niet afgeleid met allerlei ICT-beslissingen en kan zich concentreren op de kern van zijn werkzaamheden.

Cloud diensten en vertrouwen

Een punt van aandacht: kies je voor de Cloud, zorg er dan voor dat je weet waar de servers van de provider zich bevinden. In principe kunnen de servers overal in de wereld staan. Dat maakt voor het functioneren niet veel uit. Wat wel van invloed is, is de wetgeving. Staan de servers bijvoorbeeld in Amerika, dan kan de Amerikaanse overheid op basis van de Patriot Act jouw data inzien en dat is niet gewenst.

Vertrouwen is het sleutelwoord waar het bij de Cloud om draait. Je geeft tenslotte een cruciaal deel van jouw bedrijfsvoering uit handen. Alle data wordt op servers geplaatst die zich niet meer binnen de eigen onderneming bevinden.

Hulp nodig?

Op VindICTbedrijf.nl kan je snel en eenvoudig met een ICT-partner in contact komen die jou helpt het kiezen uit de verschillende Cloud diensten. Bij het aanvragen van een offerte kun je op onze site kiezen uit een pool van ruim 400 ICT-bedrijven. Vervolgens kan je er drie kiezen die contact met je mogen opnemen. En dit alles binnen 48 uur.

Terug naar overzicht

Kies je categorie en vul je postcode in om een ICT-bedrijf te vinden

Particulier
Zakelijk
Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking

VindICTbedrijf.nl had ik veel eerder tegen moeten komen, handige tool die Livable BV inmiddels geholpen heeft aan een ICT-bedrijf met wie ik prettig samenwerk.

Livable BV

  • Maurice van Gemerden
  • Co-owner

Hoe werkt het?

Kies en vergelijk ICT-bedrijven

Kies en vergelijk

Kies en vergelijk de 3 beste ICT-bedrijven op basis van reviews, specialisaties, partnerstatussen en ISO-certificeringen.

Plaats je ICT-opdracht

Vraag offertes aan

Vraag tot maximaal 3 offertes aan in een paar eenvoudige stappen. Alle grote en kleine ICT-opdrachten kunnen geplaatst worden.

partners-respond

ICT-bedrijven reageren

Maximaal drie ICT-bedrijven reageren binnen 48 uur na het plaatsen van je ICT-opdracht om een offerte te maken.

Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking
674
ICT-bedrijven
169
Reviews
9262
Opdrachten