Ik ga naar de Cloud en ik neem mee..

Door VindICTbedrijf.nl - Geplaatst op 14 september 2017
Ik ga naar de Cloud en ik neem mee..

Mijn oude software! Of toch niet? Bij de keuze om over te stappen naar de Cloud heb je te maken met grote vraagstukken. Kies je bijvoorbeeld voor een private, public of zelfs een hybrid oplossing? Ga je gebruik maken van nieuwe software die bruikbaar is in de cloud of neem je de op maat gemaakte software mee? Keuzes, keuzes, keuzes.

In de wolken

Met de Cloud als werkplek wordt aan ondernemers de unieke kans geboden om zonder torenhoge investeringskosten toch gebruik te kunnen maken van de meest recente applicaties. Zij genieten zo van een IT-omgeving vol lusten met alle gegevens en software bij de hand. Of je nou in Antarctica zit of in een kantoorpand.

Er zijn heel wat ondernemers die ooit de keuze hebben gemaakt om voor hun bedrijf specifieke software op maat te laten maken. Er zijn bovendien ook heel wat bedrijven waar nog steeds met oudere programma’s wordt gewerkt (nieuwe software kost namelijk heel wat geld). Maar hoe zit het met deze ‘oude’ software? Kan deze nog steeds worden gebruikt wanneer de overstap naar de Cloud wordt gemaakt?

Applicaties in de Cloud

Het merendeel van de moderne applicaties, zoals onder meer het Office pakket van Microsoft Office, kunnen vandaag de dag rechtstreeks vanuit de Cloud worden afgenomen. Dit brengt heel wat voordelen met zich mee. Het is financieel aantrekkelijker, flexibeler, toegankelijker en de toepassingen zijn geavanceerder. Als ondernemer zou je dan ook het liefst enkel en alleen gebruik maken van zulke Cloud-software.

Het is echter zo dat heel wat ondernemers te maken hebben met een programma dat jaren geleden op maat is gemaakt, specifiek voor het bedrijf of de organisatie. Het kan hier bijvoorbeeld gaan over een programma met betrekking tot het beheren van de voorraad of het personeel. Of een wat ouder klanteninformatiesysteem dat nog altijd in gebruik is. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van oude software die op de eigen servers van een bedrijf draaien. Dit soort programma’s spelen namelijk heel frequent nog een belangrijke rol in de dagdagelijkse bedrijfsvoering binnen een organisatie. Idealiter zou je als ondernemer deze programma’s rechtstreeks vanuit de Cloud willen afnemen. In de meeste gevallen is dit ook mogelijk.

Software as a Service (SaaS)

De Cloud fungeert als aanbieder van talloze applicaties volgens het SaaS principe, ook wel gekend als Software on Demand. Deze Cloud toepassingen beschikken over minstens dezelfde functionaliteit als degene van de oude software die nog op de servers actief zijn. Bovendien zijn deze applicaties uit de Cloud vaak ook aan te passen aan de behoeften van de organisatie. Het is in sommige gevallen mogelijk om de eigen, op maat gemaakte software om te zetten naar de werkplek in de Cloud. Deze laatste optie vergt doorgaans meer tijd en werk, gezien de specifieke eigenschappen van de software per organisatie. De financiële kosten liggen hierbij dan ook iets hoger. Om deze reden heeft de ondernemer ook de keuze slechts enkele applicaties af te nemen uit de Cloud en de oude software gewoon actief te houden op de eigen servers van de organisatie.

Software omzetten naar de Cloud

Wie zijn eigen, bestaande software wilt laten omzetten naar de Cloud, doet er goed aan om vooraf een aantal zaken te inventariseren:

Data en applicaties

Het is een verstandige zet om een expert in te schakelen om oudere applicaties te laten controleren. Het is namelijk zo dat sommige van deze toepassingen amper of niet geschikt zijn om om te zetten. Daarnaast is het ook van belang het soort gegevens te bekijken dat door deze software wordt gegenereerd. Zijn deze gegevens bijvoorbeeld privacy- of bedrijfsgevoelige data? Kunnen en mogen deze gegevens wel zomaar bij een aanbieder worden opgeslagen?

Kosten

Ga ook na of de oudere software speciale eisen stelt aan de hardware van de server of aan een type database. Cloud applicaties zijn over het algemeen kostenefficiënt. In geval van speciale, kostelijke systeemconfiguraties bij de Cloud aanbieder, komen hier wel kosten bij kijken.

Veiligheid

Oudere software regelt de e-security vaak op oudere manieren. Volstaan deze manieren wanneer dat programma naar de Cloud wordt omgezet? Zijn er speciale of extra security hard- en software nodig? Dat zijn dan weer extra kosten.

Hoe dan ook is het verstandig in alle gevallen de functionaliteit van de oude programma’s en op maat gemaakte software te laten inventariseren met de Cloud-aanbieder. Vervolgens kan dan bekeken worden of er een applicatie beschikbaar is die minimum dezelfde functionaliteit biedt.

Vind een ICT-specialist die jouw behoeftes begrijpt

Via VindICTbedrijf.nl vind je als bedrijf de meest betrouwbare ICT-specialist die jou kan helpen bij het maken van beslissingen. Nadat je als bedrijf een opdracht hebt geplaatst, word je gekoppeld aan ICT-bedrijven die voldoen aan de zoekcriteria. Deze aanbieders hebben bovendien ook de beste klantbeoordelingen. De opdrachten die je kunt plaatsen kunnen zowel kleine als grote ICT-opdrachten zijn. Variërende van back-up, hard- en software vraagstukken tot virtualisatie, VoIP en ICT-beheer: alles kun je hier vinden.

Terug naar overzicht

Kies je categorie en vul je postcode in om een ICT-bedrijf te vinden

Particulier
Zakelijk
Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking

Met behulp van VindICTbedrijf.nl zijn we snel en makkelijk in contact gekomen met meerdere ICT-bedrijven

OutdoorXL

  • Sjors Rijkee
  • Webdeveloper

Hoe werkt het?

Kies en vergelijk ICT-bedrijven

Kies en vergelijk

Kies en vergelijk de 3 beste ICT-bedrijven op basis van reviews, specialisaties, partnerstatussen en ISO-certificeringen.

Plaats je ICT-opdracht

Vraag offertes aan

Vraag tot maximaal 3 offertes aan in een paar eenvoudige stappen. Alle grote en kleine ICT-opdrachten kunnen geplaatst worden.

partners-respond

ICT-bedrijven reageren

Maximaal drie ICT-bedrijven reageren binnen 48 uur na het plaatsen van je ICT-opdracht om een offerte te maken.

Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking
674
ICT-bedrijven
169
Reviews
9256
Opdrachten