Slimme barbiepop
De ontwikkeling van het IoT lijkt niet meer te stoppen. Een barbiepop met of zonder internet is een wereld van verschil. De ene pop vereist je eigen fantasie om mee te spelen en de andere pop is in staat om jouw stem te leren kennen, antwoorden te bedenken en door middel van regelmatige updates steeds slimmer te worden. Een pop die niet leert op school, maar door middel van een update, iets waar de kinderen die ermee spelen waarschijnlijk jaloers op zijn.
IoT is de toekomst
Een ander leuk voorbeeld is de slimme bikini. Die beschikt over een aantal sensoren die precies meet hoe lang je al in de zon aan het bruin bakken bent. Op het moment dat je zo gaar bent dat rood worden dreigt, stuurt hij een berichtje naar je telefoon. Of je alsjeblieft opnieuw je rug wilt insmeren zodat je die avond niet met aftersun aan de gang hoeft. De mogelijkheden lijken eindeloos en steeds meer mensen beginnen dat ook in te zien. Van de jongere generaties, tot pak hem beet dertig jaar, verwacht de helft dat ze komende jaren steeds meer apparaten zullen gaan gebruiken die op het internet zijn aangesloten. Het IoT is de toekomst. Ook voor het bedrijfsleven.
Gevaar van buitenaf
Het probleem daarbij is dat het niet alleen de toekomst lijkt voor consumenten en fabrikanten, maar helaas ook voor hackers. Waren ze eerst nog aangewezen op computers met ver ontwikkelde firewalls, het IoT, zeker nu het nog in de ontwikkelingsfase zit, is een veel makkelijker doelwit. De eerste gijzelingsactie van een slimme thermostaat is inmiddels al de revue gepasseerd en de slimme barbiepop bleek ook niet helemaal veilig voor invloeden van buitenaf. Zelfs Amerikaanse inlichtingendiensten lijken het te hebben voorzien op IoT apparaten, zoals pas uit nieuwe gelekte documenten duidelijk werd.
Veiligheid
Beveiliging en privacy lijken dan ook erg belangrijk te worden voor de hele IoT ontwikkeling. Niet alleen voor consumenten, maar zeker ook voor het bedrijfsleven. Zij hebben nou eenmaal een stuk meer te verliezen bij hacks. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsgeheimen, of documentatie. Ook het hacken van apparaten voor losgeld is tegenwoordig een bij hackers geliefde bezigheid. Voor een ICT-bedrijf kan en is het beveiligen van IoT apparaten een hele nieuwe markt, die naar verwachting de komende jaren explosief gaat groeien. Wilt u als bedrijf daar niet op achter blijven, sla dan snel je slag, plaats gratis je opdracht op VindICTbedrijf. Op deze manier bent u in ieder geval goed voorbereid op de toekomst.