Ode aan de systeembeheerder

Door VindICTbedrijf.nl - Geplaatst op 16 oktober 2015
Ode aan de systeembeheerder

Onlangs is ‘De dag van de systeembeheerder’ in het leven geroepen. Tegenwoordig is er elke dag wel een ‘de dag van de…’, maar de systeembeheerder verdient het om in het zonnetje te worden gezet. Ode aan de systeembeheerder dus. Het is een rijkdom om ieder moment van de dag gebruik te maken van een helpdesk met bekwame techneuten. Ook al zijn ze soms een beetje kortaf, omdat ze in een ‘call’ zitten, omdat er een ticket te lang openstaat of gewoon omdat ze zijn zoals ze zijn.

Wachtwoord vergeten na weekje verlof

Ze zijn voor de systeembeheerder een doorn in het oog: mensen die na het weekend hun wachtwoord niet meer weten. Mensen die week-in-week-uit hun e-mail niet inkomen of belangrijke documenten kwijtraken, omdat ze niet eens zijn opgeslagen. Het zijn altijd dezelfde types, waarbij de toner van de printer leeg is, of het papier op. Deze digitale recidivisten weten niet eens in welke lade van de printer het papier moet, of hoe ze een simpel faxje via de printer sturen. Natuurlijk zijn ze ook altijd te laat met het wijzigen van de Wi-Fi wachtwoorden, zowel op de pc als op de smartphone. En van het uitvoeren van updates hebben ze al helemaal niet gehoord. Eerlijk: ook ondergetekende klopte jaren geleden regelmatig aan bij collega’s voor hulp. En ook deze beginneling in de wondere IT-wereld maakte in zijn beginjaren weinig vrienden onder de systeembeheerders. Echter, met de juiste toon en uiting van respect, kreeg je een hoop gedaan. Zelfs bij de meest eigenaardige IT-wonderdokters. Stiekem vonden ze het wel leuk om te laten zien dat ze problemen konden verhelpen. Dat deed iedere techneut op geheel eigen wijze. De één loste in no-time louter het probleem op. De ander stoorde zich zo aan alle ‘point of failures’ die hij tegenkwam, dat je de laptop terugkreeg, voorzien van de allerlaatste firmware en met wat extra SSD-geheugen. Lieden uit de laatste categorie werden op handen gedragen. Helaas hadden ze wel vaak moeite met het verantwoorden van de gemaakte uren op de weekstaat.

Systeembeheerders met de handen in het haar

Als gevolg van de hoge werkdruk bij diverse bedrijven, kom je soms schrijnende IT-situaties op de werkvloer tegen. Systeembeheerders die met de handen in het haar zitten, omdat hun beschikbaarheid van de IT-omgeving 24/7 gegarandeerd moet zijn, maar ook omdat ze niet gehoord worden. Zoals bij een niet bij naam te noemen zorginstelling, waar na maandenlang onderzoek door de IT-afdeling – die naar een passende WIFI-oplossing en tablets zocht – de directie doodleuk kiest voor de goedkoopste WIFI-oplossing en een paar honderd nieuwe, maar drie jaar oude, tablets via Marktplaats.nl op de kop tikt. Een half jaar verder blijkt de WIFI-dekking niet afdoende en zijn de tablets zo goed als waardeloos. En wie wordt daar op afgerekend? Juist: de systeembeheerders.

Of een ‘Dag van de systeembeheerder’ de positie van deze vaak onbegrepen wizzkids op de werkvloer verbetert, moet de tijd leren. Feit is dat ze onmisbaar zijn in het mondiale IT-landschap, en ver daarbuiten. Vandaar dat een dag van officiële waardering een goed idee is. Nu maar hopen dat ze niet naast hun schoenen gaan lopen.

Terug naar overzicht

Kies je categorie en vul je postcode in om een ICT-bedrijf te vinden

Particulier
Zakelijk
Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking

Via VindICTbedrijf.nlhebben we een ICT-bedrijf gevonden met wie we aan het voorbereiden zijn op een migratie naar de Cloud.

Flatfield

  • Jeroen Verbeek
  • ICT coordinator

Hoe werkt het?

Kies en vergelijk ICT-bedrijven

Kies en vergelijk

Kies en vergelijk de 3 beste ICT-bedrijven op basis van reviews, specialisaties, partnerstatussen en ISO-certificeringen.

Plaats je ICT-opdracht

Vraag offertes aan

Vraag tot maximaal 3 offertes aan in een paar eenvoudige stappen. Alle grote en kleine ICT-opdrachten kunnen geplaatst worden.

partners-respond

ICT-bedrijven reageren

Maximaal drie ICT-bedrijven reageren binnen 48 uur na het plaatsen van je ICT-opdracht om een offerte te maken.

Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking
670
ICT-bedrijven
169
Reviews
9256
Opdrachten