SD-WAN: waarom stappen talloze ondernemingen over?

Door VindICTbedrijf.nl - Geplaatst op 21 september 2017
SD-WAN: waarom stappen talloze ondernemingen over?

In een vorig blogbericht deden we de krachtlijnen van Software Defined WAN reeds uit de doeken. We merken dan ook op dat steeds meer ondernemingen kiezen voor deze flexibele netwerkoplossing. Niet onlogisch want SD-WAN biedt heel wat voordelen, zeker voor ondernemingen met meerdere vestigingen. Wat die pluspunten zijn en waarom steeds meer ondernemingen de overstap wagen? Wij leggen het je graag uit.

Een keuze voor flexibiliteit

Een van de eerste voordelen die we aanhalen is de hogere flexibiliteit. Niet onbelangrijk voor hedendaagse ondernemingen in een mondiale context. Iedere onderneming die al eens met de klassieke MPLS-verbinding heeft gewerkt, weet dat de stijfheid ervan een groot probleem kan zijn. Probeer maar eens een lijn op te zeggen of een extra lijn toe te voegen, rekening houdend met de gepersonaliseerde contracten. Het vormt steeds weer de garantie voor moeizame onderhandelingen en vertragingen. Wat verfrissend is SD-WAN dan, met haar flexibelere oplossing. Het maakt gebruik van standaard internetabonnementen waarbij verschillende aansluitingen met gemak gebruikt kunnen worden. Even terug schalen? Geen probleem.

Netwerkoptimalisatie

Het netwerk valt goed te optimaliseren. Zo kan je bijvoorbeeld bepalen welke data of applicaties belangrijker zijn dan andere. Die applicaties zullen dan voorrang krijgen op het minder importante dataverkeer. Ook wanneer er ergens een probleem ontstaat kan het systeem snel en slim ingrijpen. Data zal dan worden omgeleid om toch zo efficiënt mogelijk het doel te bereiken. In feite brengt dit nog een ander groot voordeel met zich mee, namelijk de betrouwbaarheid en de consistentie van het netwerk. Zeker als er over het netwerk wordt gewerkt met bepaalde applicaties die cruciaal zijn voor de bedrijfsvoering is de overstap naar SD-WAN aan te raden.

Veilige verbindingen

We hadden het in onze vorige blogartikel al over de veiligheidswijzigingen die Software Defined WAN automatisch impliceert. Laat het nu net diezelfde wijzigingen zijn die een groot voordeel vormen voor het gebruik van SD-WAN. Alles wordt centraal beheerd. Een goed voorbeeld hiervan zijn de encryptiesleutels, die intern worden gecentraliseerd. Hierdoor kan de veiligheid van de verbindingen verhoogd worden. Door al het verkeer te versleutelen kan het netwerk ook gebruikt worden voor het verkeer van gevoelige informatie. Denk bijvoorbeeld aan esoterische data of aan het gebruik voor betalingsverkeer.

Fikse kostenbesparing

Heel vaak hoor je dat er in een onderneming momenteel geen budget is om de overstap te wagen. Alhoewel wij eerder denken in termen van flexibiliteit, betrouwbaarheid en veiligheid, voegen we toch ook ‘kostenbesparing‘ toe aan het rijtje voordelen. Het is immers zo dat de totale jaarlijkse kosten voor het SD-WAN netwerk heel wat lager kunnen uitvallen dan bij klassieke MPLS-verbindingen. Dit komt onder andere door de kortere contracturen, eenvoudigere opzegmogelijkheden, de vereenvoudiging van lijnmigraties en de kortere doorlooptijden. In de praktijk blijkt de verhouding tussen de prijs en de bandbreedte dan ook veel gunstiger is dan bij MPLS het geval is. Vergeet ook niet dat applicaties het soms gewoon laten afweten wegens capaciteitsgebreken. MPLS-verbindingen maken het een stuk lastiger om in te grijpen.

Voor wie is SD-WAN geschikt?

Software Defined WAN is geschikt voor alle ondernemingen die het grootste belang hechten aan de flexibiliteit en de betrouwbaarheid van hun dataverkeer. Wanneer MPLS-verbindingen niet volstaan om de continuïteit van bedrijfsapplicaties te garanderen of als veiligere verbindingen een noodzaak zijn, is een overstap zeker aan te raden. Weet ook alvast dat de bestaande infrastructuur een rol speelt bij het switchen naar SD-WAN. Een proefproject is altijd aan te raden, omdat de gevolgen voor jouw onderneming misschien niet meteen duidelijk zijn. Een dergelijk proefproject kan worden uitgevoerd in fases, waarbij kleinere (minder belangrijke) vestigingen eerst worden aangepakt.

Meer weten?

Ben je overtuigd van de voordelen van Software Defined WAN of wil je toch meer weten over de praktische implicaties voor jouw onderneming? Wij helpen je in contact te komen met gespecialiseerde ICT-bedrijven die jou praktisch van dienst kunnen zijn. Vraag volledig gratis drie offertes aan en kies zelf met welke ICT-partner jij in zee gaat!

Terug naar overzicht

Kies je categorie en vul je postcode in om een ICT-bedrijf te vinden

Particulier
Zakelijk
Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking

Het onafhankelijke platform VindICTbedrijf.nl blijkt voor ons zeer succesvol om zo aan goed gekwalificeerde leads te komen.

DataByte

  • Peter Bijker
  • Commercieel directeur

Hoe werkt het?

Kies en vergelijk ICT-bedrijven

Kies en vergelijk

Kies en vergelijk de 3 beste ICT-bedrijven op basis van reviews, specialisaties, partnerstatussen en ISO-certificeringen.

Plaats je ICT-opdracht

Vraag offertes aan

Vraag tot maximaal 3 offertes aan in een paar eenvoudige stappen. Alle grote en kleine ICT-opdrachten kunnen geplaatst worden.

partners-respond

ICT-bedrijven reageren

Maximaal drie ICT-bedrijven reageren binnen 48 uur na het plaatsen van je ICT-opdracht om een offerte te maken.

Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking
670
ICT-bedrijven
169
Reviews
9256
Opdrachten