Zakelijke netwerken zijn niet meer uit de bedrijfswereld weg te denken. Tegenwoordig spreken we niet meer over ‘of’, maar over de snelheid, de betrouwbaarheid en de flexibiliteit van ons netwerksysteem. Het Amerikaanse International Data Corporation haalde het al aan: SD-WAN zal steeds meer aan belang winnen. Maar wat is het exact en waarom kan het ook voor jouw onderneming wonderen betekenen?
SD-WAN: een korte introductie
SD-WAN vormt in feite de afkorting voor Software Defined Wide Area Network. Talloze organisaties maken momenteel al gebruik van een WAN-infrastructuur om hun verschillende kantoren op één netwerk aan te sluiten. Ze doen dat over het algemeen aan de hand van zogenaamde MPLS verbindingen. Hierbij staat het verloop van het dataverkeer centraal. SD-WAN pakt het dan weer net iets anders aan. Dit maakt namelijk gebruik van speciaal ontwikkelde software- en cloudsystemen. Op die manier kan men veel eenvoudiger WAN-diensten aanbieden en controle uitoefenen op het verkeer. Daarbij wordt automatisch het meest geschikte WAN-pad gekozen. Op die manier verloopt het netwerk dan ook veel sneller, doelbewuster en efficiënter dan bij de klassieke WAN-verbindingen.
In de praktijk kan je het vergelijken met ons verkeersnetwerk. In een klassiek WAN-systeem wordt alles geregeld via verkeersborden en wegwijzers (MPLS verbindingen). Uiteindelijk zal het verkeer (de data) wel zijn weg van A naar B vinden. Het is daarbij mogelijk dat sommige wegen overbelast raken. In dat geval zal men er veel langer over doen dan in feite nodig is. Bij SD-WAN wordt het verkeer veel flexibeler. De verkeersborden passen zich per gebruiker aan en wijzen eventueel een andere weg aan (software), zodat het verkeer zich op een zo snel en veilig mogelijke manier kan verplaatsen.
Eerder een aanvulling dan een alternatief
SD-WAN moet niet zozeer gezien worden als een alternatief, maar eerder als een aanvulling op het bestaande WAN-systeem. Het gaat immers om het herzien van het verkeersbordensysteem, niet om het verleggen van volledige wegen. Toch kan dat laatste soms ook noodzakelijk zijn, maar het uitbouwen van een Software Defined WAN-systeem is in dat het geval een ideaal moment om meteen ook aan WAN-optimalisatie te doen. Over de kosten hoef je trouwens niet wakker te liggen, want een dergelijk systeem brengt niet alleen een hogere mate van efficiëntie met zich mee, maar zal ook in lagere onderhoudskosten resulteren.
Welk systeem is het best aangewezen?
Dat is inderdaad een wel erg moeilijke vraag. Een en ander is dan ook afhankelijk van de praktische vereisten van jouw onderneming. Om het opnieuw met een metafoor te brengen: de verkeersborden zullen totaal anders moeten reageren op een autosnelweg boordevol vrachtwagens dan op een landwegje gevuld met sportwagens. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat sommige gebruikers helemaal niet dezelfde netwerkprioriteit hoeven te krijgen en even afgeremd mogen worden. Of kan het gebeuren dat meerdere paden gemaakt moeten worden om backups sneller te voltooien. Hoe alles exact moet verlopen zal dan ook steeds afhangen van de specifieke vereisten van jouw onderneming, waardoor wij geen kant-en-klare antwoorden kunnen prijsgeven.
Vergeet ook de beveiligingsstrategie niet
De introductie van Software Defined WAN-verbindingen brengt natuurlijk een datamigratie met zich mee. Hierdoor zal ook de beveiliging van die data moeten aangepast worden. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om reeds bestaande beveiligingsoplossingen van derden te integreren, we denken hierbij onder andere aan koppelingen met zogenaamde secure web gateways. Aangezien dergelijke beveiligingsstrategieën integraal deel uitmaken van de Software Defined WAN-strategie kan die implementatie meestal ook gewoon door een en dezelfde expert worden uitgevoerd. Hoe dan ook is het raadzaam om steeds voldoende stil te staan bij de beveiliging van het systeem en ook de concrete beveiligingsvereisten steeds mee te delen.
Vind een echte specialist
Aan het introduceren van een dergelijk slimmer en efficiënter WAN-systeem zijn heel wat voordelen te noemen. In een volgende blogpost doen we die zeker voor jou uit de doeken. Ben je echter al vertrouwd met SD-WAN en ben je op zoek naar een geschikte en betrouwbare ICT-partner, bijvoorbeeld om de mogelijkheden voor jouw onderneming te onderzoeken? Wij brengen je snel en efficiënt in contact met verschillende potentiële ICT-partners. “Snel” en “efficiënt”, zoals ook jij van jouw netwerk mag verwachten.
Terug naar overzicht