Last van een trage laptop? We helpen je deze weer sneller te maken.

Door VindICTbedrijf.nl - Geplaatst op 20 april 2017
Last van een trage laptop? We helpen je deze weer sneller te maken.

Onvermijdelijk wordt zelfs de nieuwste laptop na verloop van tijd trager, waardoor het heel wat moeilijker wordt om efficiënt te werk te gaan. Een trage laptop kan veroorzaakt worden door ontelbare redenen, van een teveel aan programma’s tot een gecorrumpeerd internetprogramma. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je laptop weer op te schonen zodat die binnen de kortste keren weer naar behoren functioneert. De volgende tips zijn daar enkele voorbeelden van, en helpen je je laptop in geen tijd weer sneller te maken.

Verlaag het aantal opstart-programma’s van de laptop

Als je nieuwe programma’s installeert staat daar vaak een vakje bij dat zeg: uitvoeren bij opstart. Dit zorgt ervoor dat je bij het opstarten van je computer al gauw 10 programma’s hebben die je misschien zelfs niet allemaal nodig hebt. Deze programma’s gebruiken veel geheugen (CPU), waardoor de opstart en het functioneren heel wat trager worden. Gelukkig kan je deze functie manueel uitschakelen bij de Task Manager voor bepaalde programma’s. Software zoals CCleaner kan eveneens gebruikt worden om dat te doen, en zorgt ervoor dat belangrijke programma’s actief blijven.

Meer RAM geheugen toevoegen

De eenvoudigste manier om de snelheid en prestaties van de computer te verbeteren is door die van meer RAM geheugen te voorzien. Veel laptops beschikken slechts over 1 GB RAM geheugen, wat allang niet meer voldoende is bij systemen zoals Windows Vista, Windows 7 of 8. Een minimum van 2GB is hiervoor vereist, en beter nog wat meer (4 of 8 GB). Computers met een 32 bit systeem kunnen maximaal 4 GB gebruiken, bij een 64 bit systeem is die hoeveelheid beperkt tot de capaciteit van de laptop zelf. Onderzoek wel eerst of je computer effectief uitgebreid kan worden met meer geheugen, want dat is lang niet altijd het geval!

Je laptop upgraden met een SSD

Een andere manier om de snelheid en prestaties van je laptop een boost te geven is door middel van een zogenaamde Solid-Stade hard drive, of SSD. Dergelijke drives bevatten geen losse delen en werken 100 % elektronisch. Daarbij zijn ze veel sneller dan een normale harde schijf, waardoor programma’s dus veel sneller opgestart kunnen worden.

Het gebruik van een SSD heeft vooral een effect op de opstartsnelheid van de laptop zelf, en wordt dan ook vaak aangeraden als hulpmiddel bij trage toestellen. De installatie van de hard drive maakt een opstart binnen de 10 seconden mogelijk, en sluit deze ook veel sneller af. Daarbovenop functioneren alle programma’s veel beter, zoals dat bij mobiele apparaten ook het geval is bij het openen van een app.

Je laptop stofvrij maken

We weten allemaal dat een laptop hitte produceert, en dat kan je voelen aan de onderkant van het toestel. Hier wordt immers een warme lucht uitgeblazen. Deze warmte kan er echter voor zorgen dat de processor van de laptop heet wordt, waardoor diens prestaties in het gedrang raken. Net zoals een hardloper bij de start van de race nog fris en actief is, begint die na een tijdje harder te zweten waardoor het moeilijker wordt om even goed te blijven presteren. Hetzelfde geldt voor een laptop die te warm wordt. Zorg er dus voor dat de ventilatoren van je apparaat om de zes maanden grondig worden schoongemaakt, zodat het toestel koude lucht kan blijven opnemen en warme lucht efficiënt kan afvoeren.

Je laptop scannen

Als je laptop plots trager is geworden, niet langer reageert op je commando’s, of als he geen toegang meer kunt krijgen tot het internet, dan is het goed mogelijk dat het systeem geïnfecteerd is geraakt met een virus, spyware of zogenaamde malware. Dergelijke bedreigingen maken de laptop heel wat trager, en schaden ook de integriteit en veiligheid van bestanden en programma’s. Gelukkig kan dit eenvoudig voorkomen worden door een antivirus programma te installeren, dat altijd voorbereid is en aanvallen van malware kan afslaan.

Er bestaan ook betaalde versies van dergelijke programma’s, en deze gaan zelfs proactief te werk. Zo voeren ze automatisch updates uit en scannen ze vanzelf malware en dergelijke. ESET Smart Security is een goed voorbeeld van een antivirus programma dat efficiënt bedreigingen lokaliseert en vervolgens verwijdert. Om beroep te doen op een specialist voor het opschonen van je laptop is VindICTbedrijf.nl de ideale website. Plaats gratis je opdracht en kom snel in contact met een geschikt ICT-bedrijf. Voor particulier en zakelijk.

Terug naar overzicht

Kies je categorie en vul je postcode in om een ICT-bedrijf te vinden

Particulier
Zakelijk
Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking

VindICTbedrijf.nl had ik veel eerder tegen moeten komen, handige tool die Livable BV inmiddels geholpen heeft aan een ICT-bedrijf met wie ik prettig samenwerk.

Livable BV

  • Maurice van Gemerden
  • Co-owner

Hoe werkt het?

Kies en vergelijk ICT-bedrijven

Kies en vergelijk

Kies en vergelijk de 3 beste ICT-bedrijven op basis van reviews, specialisaties, partnerstatussen en ISO-certificeringen.

Plaats je ICT-opdracht

Vraag offertes aan

Vraag tot maximaal 3 offertes aan in een paar eenvoudige stappen. Alle grote en kleine ICT-opdrachten kunnen geplaatst worden.

partners-respond

ICT-bedrijven reageren

Maximaal drie ICT-bedrijven reageren binnen 48 uur na het plaatsen van je ICT-opdracht om een offerte te maken.

Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking
670
ICT-bedrijven
169
Reviews
9256
Opdrachten