Op een veilige manier toegang tot al je wachtwoorden

Door VindICTbedrijf.nl - Geplaatst op 30 augustus 2017
Op een veilige manier toegang tot al je wachtwoorden

FACT: we moeten per persoon gemiddeld 22 wachtwoorden onthouden. Deze moeten één voor één sterk en uniek zijn. Niet onmogelijk als je een IQ van Albert Einstein hebt, maar we kunnen het onszelf natuurlijk ook een stukje makkelijker maken. Maar vooral veiliger.

Verschillende wachtwoordstrategieën

Er zijn verschillende strategieën om je wachtwoorden te onthouden. Zo kun je wachtwoorden samenstellen met een constant deel en een variabel deel voor de aparte websites. Een constant deel kan bijvoorbeeld je eigen geboortedatum zijn. Als variabel deel kun je de naam van de website gebruiken. Een voorbeeld van een samenstelling die je dan krijgt is 1985Facebook. Een andere manier – misschien wel de minst veilige – is de ingebouwde functie op je internetbrowser om wachtwoorden te onthouden. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een wachtwoordmanager.

We horen je denken: ‘een wachtwoordmanager?’. Hiermee bedoelen we een veilige digitale kluis waarvoor je slechts één complex hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. Het is simpelweg niet slim om hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor verschillende accounts. Als één van deze dan accounts gehackt wordt, worden je andere account ook direct blootgesteld aan het gevaar. VindtICTbedrijf.nl zet de vier beste wachtwoordmanagers voor je op een rij.

LastPass

LastPass is misschien wel de meest populaire wachtwoordbeheerder. De app kan voor zowel Windows, Android als IOS worden geïnstalleerd en synchroniseert de wachtwoorden tussen al deze platformen. Dat houdt in dat je met verschillende browsers toegang hebt tot alle platformen zonder ingewikkelde wachtwoorden te hoeven onthouden. Handig toch? Jij bent de enige persoon die het zogenaamde masterwachtwoord kent, dus alleen jijzelf kan bij de informatie in de versleutelde kluis. LastPass zelf kan hier niet bij.

Voor Android en IOS heeft LastPass nog een extra handige functie, namelijk de mogelijkheid om je vingerafdruk te scannen. Dit is vooral bij mobiel gebruik heel gemakkelijk. Het maakt zelfs het onthouden van het masterwachtwoord overbodig, aangezien een vingerafdruk voldoende is. LastPass herkent websites, logt direct in of vult je inloggegevens voor je in waarna je zelf op inloggen kan drukken. Websites die uit zijn op phishing worden ontmaskerd en LastPass logt in dat geval niet in. Hierdoor blijven je gegevens beschermd.

1Password

What’s in the name? De naam zegt het al: ook bij deze app kun je veilig je gegevens opslaan met slechts één wachtwoord. Net als bij LastPass is alle data onderling gesynchroniseerd. Bij 1Password worden je wachtwoorden onder specifieke labels opgeslagen. Met de pro-versie heb je extra functies, zoals het aanmaken van categorieën. Hier betaal je dan ook eenmalig een bedrag van €9.99 voor.

Handig bij deze app: je kunt snel een wachtwoord opzoeken, zowel op je mobiel als op je computer. Je kunt het wachtwoord kopiëren en invullen op de gewenste website, zonder dat je het wachtwoord zelf onder ogen krijgt.

KeePass

KeePass is niet de meest uitgebreide en gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager, maar het is wel een open-source app. Waar je voor de andere wachtwoordmanagers voor de extra functies een premium account moet aanschaffen, is KeePass geheel gratis. Een groot verschil met de andere diensten: de wachtwoorden worden opgeslagen in een versleuteld bestand op je eigen computer, dus niet op het internet. Ideaal voor mensen die hun gegevens liever niet op een internetserver zetten. Dit bestand kun je synchroniseren via een dienst zoals Dropbox of Google Drive.

Een interessante functie die deze dienst biedt, is de mogelijkheid om bestanden toe te voegen in de kluis. Deze worden mee versleuteld en zijn net als de wachtwoorden alleen te lezen als je in het bezit bent van het masterwachtwoord. Handig voor scans van bijvoorbeeld je paspoort! De officiele versie van KeePass is ontwikkeld voor Windows. Voor IOS-gebruikers is MiniKeePass uitgebracht en team Android kan de versie KeePassAndroid gebruiken.

EnPass

EnPass heeft veel met de andere applicaties in de categorie wachtwoordmanager. Deze dienst kan worden gezien als hybrid: je kunt er zelf voor kiezen waar je je wachtwoorden op wil slaan. EnPass slaat je wachtwoorden automatisch op in een versleuteld bestand, maar je kunt ook de keuze make nom een Cloud dienst zoals Dropbox te gebruiken. De eerste 20 wachtwoorden kunnen gratis worden opgeslagen. Ga je over deze grens heen, kan je tegen betaling je account upgraden.

Veiligheid en privacy

Het gemak van deze diensten is natuurlijk ideaal, maar hoe zit het met het vertrouwen? Het is veiliger om je wachtwoorden te bewaren in een wachtwoordmanager dan in een Excel-document of notitie op je computer. De versleutelde datakluis zorgt er namelijk voor dat je gegevens goed beschermd zijn. Hiervan weet alleen jij het masterwachtwoord. Aanvallers die het op jouw gegevens gemunt hebben kunnen hier niet bij. Als je alle risico’s wil uitsluiten, maak dan gebruik van een wachtwoordmanager waarvan de kluis alleen opgeslagen is op je eigen computer. Voorbeelden hiervan zijn 1Password en Keepass.

Tips voor het gebruik van een wachtwoordmanager

Het belangrijkste is om een sterk en complex masterwachtwoord te hebben. Dit is namelijk de toegang tot alle andere wachtwoorden. Noteer het wachtwoord nergens voluit, maar gebruik een geheugensteuntje waaruit alleen jijzelf het wachtwoord kunt afleiden. Daarnaast kan e wachtwoordmanager zwakke wachtwoorden automatisch voor je wijzigen naar sterke wachtwoorden. Maak ook daadwerkelijk van deze optie. Door middel van tweefactor-authenticatie maak je de toegang tot je account nog veiliger. Hierbij gebruik je een extra inlogmiddel, zoals sms. Tot slot is het aan te raden om voor e-mail en bankaccounts je wachtwoorden door geen enkele app automatisch te laten invullen.

Deze handige apps maken je leven gewoon een stukje makkelijker. Ze helpen je bij het invullen van webformulieren, genereren automatisch sterke wachtwoorden –handig bij gebrek aan creativiteit– en last but not least: ze bewaren deze gegevens voor je in een beveiligde ‘kluis’. Lock me up!

Heb je behoefte aan ondersteuning op het gebied van IT-security? Nederland telt meer dan 60.000 ICT-bedrijven die gespecialiseerd zijn op het gebied van security. Zoeken naar een naald in een hooiberg? Nee hoor! Via VindICTbedrijf.nl kom je eenvoudig in contact met een partner die jou kan helpen bij de veiligheid binnen uw bedrijf.

Terug naar overzicht

Kies je categorie en vul je postcode in om een ICT-bedrijf te vinden

Particulier
Zakelijk
Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking

VindICTbedrijf.nl draait het salestraject deels om, de opdrachtgever kan nu zelf gericht zoeken. En dit heeft ons al een mooie lead opgeleverd

Magna Cura Automatisering

  • Patrick Bos
  • Sales Executive

Hoe werkt het?

Kies en vergelijk ICT-bedrijven

Kies en vergelijk

Kies en vergelijk de 3 beste ICT-bedrijven op basis van reviews, specialisaties, partnerstatussen en ISO-certificeringen.

Plaats je ICT-opdracht

Vraag offertes aan

Vraag tot maximaal 3 offertes aan in een paar eenvoudige stappen. Alle grote en kleine ICT-opdrachten kunnen geplaatst worden.

partners-respond

ICT-bedrijven reageren

Maximaal drie ICT-bedrijven reageren binnen 48 uur na het plaatsen van je ICT-opdracht om een offerte te maken.

Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking
678
ICT-bedrijven
169
Reviews
9262
Opdrachten