Hoe veilig is een openbaar Wi-Fi netwerk?

Door VindICTbedrijf.nl - Geplaatst op 31 augustus 2017
Hoe veilig is een openbaar Wi-Fi netwerk?

Wat zouden we moeten zonder Wi-Fi? Op het station, in een restaurant, via onze smartphone, tablet of laptop: op ieder moment en iedere manier willen we gebruik maken van Wi-Fi. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de gebruikers van een openbaar Wi-Fi netwerk zich veilig voelt. Sterker nog: 53 procent van de gebruikers ziet geen verschil tussen veilige en onveilige Wi-Fi. Wat een geluk als er een gratis Wi-Fi spot is. Of toch niet?

De gevaren

Grote kans dat je zelf regelmatig gebruik maakt van een openbaar Wi-Fi netwerk. Even snel inloggen zonder dat je een wachtwoord nodig hebt, handig! Maar wist je dat de beveiliging van deze netwerken vaak slecht is? Laten we even inzoomen op de gevaren die op de loer liggen bij het gebruik van zo’n openbaar netwerk.

We kunnen een onderscheid maken in twee risico’s. Het eerste risico is dat de verbinding kan worden afgetapt. Bij Wi-Fi wordt gebruik gemaakt van radiogolven. Deze openbare signalen in combinatie met de juiste spionagesoftware kunnen als gevolg hebben dat jouw informatie wordt gestolen zonder dat je dit door hebt. Denk bijvoorbeeld aan het meelezen van uw berichten, registreren van uw surfgedrag of zelfs het onderscheppen van inloggegevens.

Een ander risico is de kans dat iemand met kwade intenties zelf een verbinding maakt met een vals Wi-Fi netwerk door een draadloos netwerk te creëren. Als je tijdens het lunchen inlogt op een Wi-Fi netwerk met de naam ‘Snack bij Jack’ kan dat dus ook om een hotspot van een cybercrimineel gaan.

Don’ts bij het gebruiken van openbare Wi-Fi 

Het is dus heel eenvoudig voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot jouw gegevens via openbare Wi-Fi. Maak je er toch gebruik van, loop dan zo min mogelijk risico. Vermijd vooral e-mail en bankaccounts. Deze kunnen toegang geven tot de meest gevoelige informatie en voor je het weet ben je een paar duizend euro lichter. Daar wordt natuurlijk niemand vrolijk van. Deel daarnaast ook geen documenten. Zet alles waarmee je eventueel informatie zou kunnen delen uit om je gegevens te verbergen.

Je staat er misschien niet bij stil, maar ook apps kunnen veel informatie prijsgeven. Apps hebben namelijk veel minder security checks dan websites hebben. Deze moeten namelijk aan meer veiligheidseisen voldoen. Ga daarom altijd naar de originele website bij gebruik van een openbaar Wi-Fi netwerk. Apps hebben daarnaast toegang tot gegevens zoals je telefoonboek en locatie, wat websites niet hebben.

Een andere manier om na te gaan of je veilig aan het surfen bent, is kijken of er een slotje is weergegeven voor de ‘https’. Dit slotje wijst erop dat de informatie die wordt gedeeld tussen de website en jouw computer versleuteld is.

Do’s bij het gebruiken van openbare Wi-Fi

Dat een Wi-Fi netwerk is beveiligd met een wachtwoord betekent niet automatisch dat deze ook daadwerkelijk veilig is. Deze wachtwoorden worden immers gedeeld met een groot publiek, namelijk alle bezoekers. Vraag bij een Wi-Fi aanbieder daarom altijd naar de juiste netwerknaam. Namen als ‘Free Wi-Fi’ worden veel gebruikt door hackers.

Zorg ervoor dat je elektronica niet ingesteld is om automatisch te verbinden met een Wi-Fi netwerk. Zo houdt je zelf controle over op welke netwerken je wel of niet inlogt. Verwijder daarnaast Wi-Fi netwerken waarmee je in het verleden verbonden bent geweest. Misschien ben je die keer de dans ontsprongen, maar gaat het wel degelijk om het netwerk van een cybercrimineel!

Ook niet heel onbelangrijk: zorg ervoor dat je wachtwoorden goed beschermt zijn. Een wachtwoordmanager kan je hierbij helpen. Gebruik daarnaast een Virtual Private Network (VPN). Zie het als een privénetwerk binnen een groter netwerk. Meestal gaat het om een versleutelde verbinding tussen twee andere netwerken via openbare netwerken. Ze zorgen ervoor dat je onzichtbaar bent, zodat je zonder zorgen kunt surfen op het net terwijl al je gegevens privé blijven.

Surfen zonder zorgen

Denk in het vervolg dus twee keer na voordat je zomaar verbinding maakt met een openbaar Wi-Fi netwerk. Het kan heel relaxed zijn om onder het genot van een bak koffie in een restaurant te internetten, maar vergeet de gevaren niet.

Heb je nog vragen over Wi-Fi en wil je graag checken of jouw netwerk wel veilig is? Via VindICTbedrijf.nl vind je binnen 48 uur een ICT-bedrijf die al je zorgen wegneemt, zodat je zorgeloos gebruik kunnen maken van het Wi-Fi netwerk. Particulier en zakelijk.

Zelf maken we in ieder geval geen gebruik meer van een openbaar Wi-Fi netwerk zonder bescherming. Hopelijk jij ook niet!

Terug naar overzicht

Kies je categorie en vul je postcode in om een ICT-bedrijf te vinden

Particulier
Zakelijk
Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking

VindICTbedrijf.nl had ik veel eerder tegen moeten komen, handige tool die Livable BV inmiddels geholpen heeft aan een ICT-bedrijf met wie ik prettig samenwerk.

Livable BV

  • Maurice van Gemerden
  • Co-owner

Hoe werkt het?

Kies en vergelijk ICT-bedrijven

Kies en vergelijk

Kies en vergelijk de 3 beste ICT-bedrijven op basis van reviews, specialisaties, partnerstatussen en ISO-certificeringen.

Plaats je ICT-opdracht

Vraag offertes aan

Vraag tot maximaal 3 offertes aan in een paar eenvoudige stappen. Alle grote en kleine ICT-opdrachten kunnen geplaatst worden.

partners-respond

ICT-bedrijven reageren

Maximaal drie ICT-bedrijven reageren binnen 48 uur na het plaatsen van je ICT-opdracht om een offerte te maken.

Voor grote en kleine organisaties
met een ICT-vraagstuk
Bespaar tijd en geld door
snel en efficiënt te zoeken
Een transparante en
overzichtelijke vergelijking
425
ICT-bedrijven
169
Reviews
9262
Opdrachten